Zbor učitelja i trenera sportova na snijegu Primorsko-goranske županije (skraćeno – ZUTS PGŽ) strukovna je udruga u koju se udružuju voditelji, učitelji i treneri sportova na snijegu, te pripravnici za to zvanje s područja Primorsko-goranske županije ali i cijele Hrvatske.

ZUTS PGŽ je uz područne zborove Istre, Ogulina, Osijeka, Varaždina i Zagreba jedna od 6 članica Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu (skraćeno HZUTS) – krovne organizacije na nacionalnoj razini čija djelatnost obuhvaća razvitak skijaških sportova te osposobljavanje, školovanje, doškolovanje i obuku kadrova u skijaškom sportu. ZUTS PGŽ je osnovan 1998. godine te ima svoje sjedište u Rijeci.

U samim počecima djelovanja brojao je nešto malo manje od 100 članova dok je danas taj broj i više nego udvostručen. S približno 200 voditelja, pripravnika, učitelja i demonstratora skijanja i snowboarda, ZUTS PGŽ je drugi po veličini u Hrvatskoj, odmah iza ZUTS-a Grada Zagreba. ZUTS PGŽ je osnovan u cilju unaprjeđenja, zaštite i ostvarivanja prava struke te u cilju promicanja, razvitka i unaprjeđenja sportova na snijegu u Primorsko-goranskoj županiji. Samostalno i u suradnji s HZUTS-om redovito se organiziranju seminara, tribine i okrugli stolovi u svrhu provođenja stručnog usavršavanja članova. Od 2010. godine se na Platku, u Sappadi i na Kronplatzu redovito održavaju kampovi za usavršavanje tehnike skijanja i prijamni ispiti za sve naše buduće članove. Od 2013. godine tradicionalno se za sve naše članove, buduće članove i goste održava naš seminar na Kronplatzu u terminu otvaranja skijaške sezone.

Nadalje, jedan od ciljeva našeg Zbora je i razvitak i promicanje sportova na snijegu osobito među djecom i mladeži kroz organizaciju raznih školi skijanja, dana otvorenih vrata i skijaških druženja. ZUTS PGŽ aktivno surađuje s HZUTS-om, Hrvatskim skijaškim savezom, Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskim paraolimpijskim odborom, fakultetima, školama i ostalim institucijama s ciljem povezivanja i promicanja međusobne suradnje.